9-8 de diğer ölçüler gibi bir ölçüdür.Aksak ritimdir.Genellikle hareketli oyun havaları(roman) çalınırken kullanılır.Tabi 9-8 lik ölçüde,türkü,sanat müziği ve yöresel bazı müziklerde çalınır.Sanat müziğinde de önemli bir ölmçüdür.Mesela bir bahar akşamı ile başlayan eser 9-8 sanat ritimiyle çalınır.9-8 türküye örnek "beyaz giyme toz olur" türküsü verilebilir.Ege yöresinde çokça çalınan "Harmandalı" da 9-8 dir.Yani 9-8 lik ölçü,pek çok müzik türünde kullanılmaktadır.Pop,rack v.s.Genel kullanımı bu şekildedir.
Bu da basit bir örnek 9-8 ölçüye:
9-8
Bu ritmi fl studio da yapmıştım.
Madem ritim konuşuyoruz,bunlarda diğer ölçülerdeki ritim örnekleri.Bu ritimleride fl studio da yaptım.En azından fikir verir:
5-8
halay
2-4 ankara
2-4
3-4 [/UL">
7-8 karadeniz
Ritimler yöreden yöreye farklılık gösterir.Mesela ankara oyunları için kaşıklı 2-4 lük ritimler kullanılır.Darbukaların vuruşlarıda buna göre değişir.5-8 lik ritim de aynı şekilde farklı varyasyonlarla karşımıza çıkmaktadır.Karadeniz 5-8 ayrıdır,standart 5-8 ayrıdır.5-8 de thm,tsm,karadeniz ve pop olarak kullanılır.7-8 likde aynı şekilde.Hem türkü hem hareketli olan karadeniz havaları için ayrı ayrıdır.
Düzenleyen **FATİH** - 30 Kasım 2007 Saat 13:06