Teşekkür ederim Ersenekon. Belirtmeyi unutmuştum; bu parçayı orgumda şarkı yazma (aranje) özelliği olduğu için org üzerinde yapmıştım. Bilgisayarda da sadece kayıt ettim. Yani bu çalışma için cubase'i kullanmadım . (Halâ ses kartı alamadım.) Ses kartını değiştirir değiştirmez sürekli cubase'i kullanacağım. Cubase'i iyice öğrenmem gerekiyor.
Orgla, daha doğrusu Roland Va76 org ile aranje yapmanın bilgisayarda yapmaya göre artıları ve eksileri var. Aşağıda ayrıntıları yazacağım.
Düşünüyorum da aslında değerli yorumlarınızı istemek için o çalışmayı hangi cihazla ya da hangi programla yapıldığını, orgun marka ve modelini ; ayrıntılarıyla belirtmemiz gerekiyor. Hatta imza yerinde mevcut bilgisayarımızın donanım özellikleri bile yazılı durabilir.
Roland Va 76 yı 2001 yılında satın aldığım zaman çok hevesliydim. görünüş olarak güzel bir org. (Ben orglara klavye demiyorum. Klavye benim bildiğim tuş takımına verilen ad (Org klavyesi, daktilo klavyesi, bilgisayar klavyesi vs.)
Enstruman ve davul sesleri güzel ve çok. Bir dünya efekt var. Ritm yazma ve şarkı yazma var. Fakat orgun işlemcisi rami (veya içindeki parçaların adı her neyse) çok zayıf. Bilgisayarın hızının yanında kaplumbağa gibi kalıyor. Biraz daha hızlı işlemci veya ram ile imal edemezler miydi?
Diyelim bir kanal başladım çalmaya. Arada bir yerde hata yaptım. Ve hatalı kısmı çıkartmak istiyorum. Silmek isterim org kilitlenir. Yada çaldığım kanalın ortalarına veya sonlarına gitmek istiyorum. Neredeyse yarım dakikadan bile fazla sürer. Bazen de daha fazla. (Bilgisayarda öylemi hiç?) Eğer bir kaç kanala kayıt yapmışsam ve silme ekleme kopyalama yaparken korkarak yapıyorum. O zaman hem bahsettiğim şey daha da uzun sürüyor ve kilitlenme ihtimali artıyor. Takılıyor ve kapatıp açmadan düzelmiyor. Bazen de şarkıyı yapıp bitiriyorum. En son kayıt aşamasında soruyor "diskete kayıt edecekmisiniz" diye. Yes'e basınca kum saati ikonu dönüyor da dönüyor. Uzun saatler bile beklediğim olmuştur "bakalım düzelecek mi diye. Fakat orgun kilitleneceği varsa kilitleniyor. Kapatıp açmam gerekiyor.Tabii bütün emekler boşa..
Tabii ki hep bu şekilde değil ama bu kadar zayıf işlemciye sahip olmamalıydı Roland Va 76. Zaten yapılan kayıtlar midi formatında kapladığı bir boyut da yok ki! Audio vs. türünde bir kayıt esnasında kilitlenme olsa , orgu zorluyor diye anlayacağım kilitlenmesini..
Normal çalmada ritmli ritimsiz hiç bir sorun yok. Hatta bazen gittiğimiz düğünler de gerek açık havada gerek kapalı yerde, yazın sıcağında, yukarıda bahsettiğim problemlerden dolayı çok endişe etmişimdir "org kilitlenecek ve mahçup olacağız" diye; ama hiç sorun yaşamadım.
Önceden aranje yapmayı çok seviyordum. Aranje yapmak gibi güzel bir şey var mı? Ritmi, üzerine melodiyi, ve üzerine istenen armoniyi çalıp, gerek bilgisayarda , gerek orgda kayıt etmek çok keyif verici.. Fakat bu nedenlerden dolayı orgla aranje yapmaktan iyice soğudum ve sıkıldım.
Org üzerinde aranje yapmanın tabiiki artıları da var. Birincisi gecikme diye bir şey sözkonusu bile değil. İkincisi ses kaydında cızırtı vs. türünden harici bir ses duymak mümkün değil. İster ritim çalın kaydedin, isterseniz bir enstruman sesiyle kayıt yapın ; istediğiniz quantize ayarını uygulayabiliyorsunuz. Diyeceksiniz "midi formatında kayıt yapıldığı için bu mümkün ; cubase'te de midi quantize var zaten"
Doğru ama orgda direkt kendi enstruman seslerini duyuyor ve öyle çalıp kaydediyorsunuz. Fakat bilgisayarda midi kayıtta malûm ses kartının sesleri duyuluyor..
Doğrusu keşke Cubase'de audio kayıtda istenen quantize uygulanabilseydi.
Ersenekon yorumlar için tekrar teşekkür ederim. Armonimin sağlam olduğunu söylediğiniz için mutlu oldum. Bana müzik eğitimim konusunda çocukluğumdan itibaren hiç ilgilenmeyen babamın yüzünden konservatuar eğitimi alamadım. Birisi konservatuar mezunuyum dediği zaman içim gidiyor.
8-9 yaşlarında akordiyon mandolin ve flüt çalıyordum. Ve daha küçükken oyuncak bir piyanom bile vardı benim. Böyle müziğe düşkün yetenekli bir çocuk hiç konservatuara verilmez miydi sanki? Yaş oldu 35 hala müzik dinliyorum müzik çalışıyorum. Üstelik ikinci iş olarak barlara düğünlere restaurantlara arkadaşlarla müzik yapmak üzere orgçu olarak gidiyorum. Konservatuarı okuma imkanım olsaydı herhalde piyano bölümünü rahatlıkla bitirebilirdim.
Bundan 13 - 14 yıl kadar önce kendi imkanlarımla Bakırköy'de bir müzik merkezin gidip org dersleri aldım hepsi bu. Ezbere bastığım akorların neler olduğunu orada öğrendim.
Melodik.net'e üye olduğum için ve bütün yardımlaşmalar için çok memnunum. Herkese sevgiler.